Υποτροπιάζουσα Απόπτωση Επιθηλίου Κερατοειδούς

Υποτροπιάζουσα Απόπτωση Επιθηλίου Κερατοειδούς

Τι είναι το σύνδρομο της υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς;

Το επιθήλιο του κερατοειδούς είναι η πιο επιφανειακή στιβάδα του και όταν τραυματίζεται και ένα τμήμα του αποκολλάται αυτό ονομάζεται απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς. Το σύνδρομο υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς, χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξέων συμπτωμάτων σε έναν από τους δύο οφθαλμούς, τα οποία προκαλούνται από την αυτόματη και χωρίς προφανή αιτία απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής επουλώνεται συνήθως μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, αλλά το επεισόδιο αυτό έχει την τάση να υποτροπιάζει σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα που μπορεί να ποικίλουν από μερικές ημέρες μέχρι και μήνες αργότερα.

Αίτια :

Η πιο συχνή αιτία της υποτροπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς είναι ένας μικρός τραυματισμός του κερατοειδούς που συνέβη κατά το παρελθόν (π.χ. με το δάκτυλο ενός μικρού παιδιού ή με κάποιο φυτό).
Άλλες αιτίες, είναι δυστροφίες του κερατοειδούς (δυστροφία της βασικής μεμβράνης του επιθηλίου του κερατοειδούς), ο διαβήτης και η ξηροφθαλμία

Συμπτώματα :

Τα συμπτώματα κατά την διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου είναι αίσθημα ξένου σώματος, έντονος πόνος, ερυθρότητα, δακρύρροια και ευαισθησία στο φως και εμφανίζονται συνήθως κατά την διάρκεια του ύπνου ή κατά την αφύπνιση το πρωί. Ο κερατοειδής επουλώνεται συνήθως μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, αλλά το επεισόδιο αυτό έχει την τάση να υποτροπιάζει σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα που μπορεί να ποικίλουν από μερικές ημέρες μέχρι και μήνες αργότερα.

Θεραπεία :

Στην οξεία φάση

Συχνή χρήση τεχνητών δακρύων ( συνήθως πιο παχύρευστης μορφής – γέλης) και αντιβιοτικού κολλυρίου
Πιεστική επίδεση του οφθαλμού σε συνδυασμό με τη χρήση αντιβιοτικής αλοιφής. Τοποθέτηση θεραπευτικού φακού επαφής.

Για την αντιμετώπιση των υποτροπών

1) Καθημερινή και συχνή χρήση γέλης τεχνητών δακρύων ειδικά πριν τον ύπνο

2) Ολική επιφανειακή απόξεση του επιθηλίου του κερατοειδούς με σκοπό τη βελτίωση της σύνδεσης μεταξύ του επιθηλίου και της υποκείμενης μεμβράνης (απλή επέμβαση που γίνεται στο ιατρείο)
3) Φωτοθεραπευτική κερατεκτομή (PTK) με τη χρήση του excimer laser η οποία ενεργοποιεί την δημιουργία νέων και ισχυρών συνδέσεων μεταξύ επιθηλίου και υποκείμενης μεμβράνης του κερατοειδούς
4) Νύξεις στο πρόσθιο στρώμα του κερατοειδούς με σκοπό τη βελτίωση της πρόσφυσης του χαλαρού επιθηλίου στην υποκείμενη στιβάδα.