Ο Πρώτος Οφθαλμολογικός Έλεγχος Του Νεογνού

Ο Πρώτος Οφθαλμολογικός Έλεγχος Του Νεογνού

"Χτίζοντας " την άριστη όραση του παιδιού σας!!
Η αξία της προληπτικής Οφθαλμολογικής εξέτασης στα νεογνά .

Το γνωστό ιατρικό απόφθεγμα ότι η καλύτερη θεραπεία μιας αρρώστιας είναι η πρόληψη αποκτά ιδιαίτερη αξία στην οφθαλμολογία, διότι πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις μπορεί να προληφθούν ή μπορεί να θεραπευτούν πολύ πιο εύκολα και με καλύτερα αποτελέσματα, αν διαγνωσθούν γρήγορα. Αυτό πρέπει να γίνει κανόνας για όλους, ιδιαίτερα για τους γονείς. Έτσι η πρώτη προληπτική Παιδοφθαλμολογική εξέταση πρέπει να γίνεται μετά τη γέννηση έως και τον πρώτο μήνα της ζωής . Άλλωστε σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις (της Αμερικάνικης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού) ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ, ΣΤΟ 1ο, 3ο ΚΑΙ 5ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ.
Στην πρώτη παιδοφθαλμολογική εξέταση του νεογνού ελέγχουμε την ύπαρξη Συγγενών Ανωμαλιών όλων των τμημάτων του οφθαλμού, των βλεφάρων, της ίριδας, του κρυσταλλοειδούς φακού και του αμφιβληστροειδή. Επίσης, ελέγχουμε την ύπαρξη Συγγενούς Καταρράκτη και Συγγενούς Γλαυκώματος, παθήσεων που εάν υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα στους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, για μην υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμης απώλειας όρασης έως και τύφλωσης. Στην πρώτη παιδοφθαλμολογική εξέταση του νεογνού, γίνεται η πρώτη του βυθοσκόπηση, με την οποία αποκλείουμε την ύπαρξη Συγγενών Παθήσεων του Οπτικού Νεύρου, του Αμφιβληστροειδή και του Υαλώδους, οι οποίες συνήθως είναι πολύ σοβαρές και με κακή πρόγνωση. Τέλος, με τη βυθοσκόπηση αποκλείουμε την ύπαρξη όγκων του βυθού του ματιού, που δυνητικά απειλούν την ίδια τη ζωή του μωρού και κυρίως την ύπαρξη του ρετινοβλαστώματος, ενός κακοήθους όγκου του αμφιβληστροειδή, ο οποίος εμφανίζεται στην βρεφική ηλικία και αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να σωθεί και ο οφθαλμός του παιδιού.
Η πρώτη παιδοφθαλμολογική εξέταση του νεογνού είναι ανώδυνη, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για το μωρό σας και διαρκεί λίγα λεπτά. Είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσετε την υγεία των ματιών του παιδιού σας και να θέσετε τις βάσεις για την μελλοντική του άριστη όραση.

                                                                                                                                                                                                                                                     Έφη Καρακώστα MD , DO, MSc
                                                                                                                                                                                                                                         Χειρουργός Οφθαλμίατρος Παίδων - Ενηλίκων